Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Петна по пениса

Петна по пениса

DesislavaDesislava
Новак
17757
доктор

В тази статия ще опишем многото различни видове петна, които може да забележите на вашия пенис. Някои от тях се дължат на сериозни състояния. Но моля, имайте предвид, че повечето петна, които можете да намерите на пениса си, има вероятност да бъдат напълно безвредни. Мъжете се притесняват, ако забележат петна по пениса си.

Силният пол често си мисли, че те могат да имат полово предавани болести или някаква форма на рак. В действителност, петна в повечето случаи не са знак за сексуална инфекция, и те почти никога не са признак на рак. Мъжете също се притесняват за външния вид на пениса си и това което сексуалния партньор може да си помисли за него.

Петната по пениса са много чести и повечето не са следствие на сериозна причина. Въпреки това, понякога петна могат да показват значителен здравен проблем. Така, че е важно да се потърси незабавно медицинска помощ, ако се сблъскате с подобен проблем.

Петната по пениса могат да бъдат разделени в групи според външния им вид.

Язви: не са чести. Те са малки кратери в кожата. Имат често кора, прозрачна течност (серум) или гной в кратера.

Плакети: това са повдигнати, гладки лезии.

Единичните язви на пениса: често имат сериозна причина и е важно да се потърси незабавно медицинска помощ.

Възможни причини за петна по пениса

първичен сифилис: един кръг, безболезнена язва на пениса или скротума е характеристика на сифилис.

мек шанкър, гранулом: те са редки тропически заболявания. Диагнозата трябва да бъде потвърдена чрез лабораторни тестове.

рак на пениса (плоскоклетъчен карцином): може да се появи като безболезнена, генитална язва. Ранната диагноза и лечение е от съществено значение и може да бъде животоспасяващо.

Множество язви по пениса са по-чести и могат да имат по-малко сериозна причина за появата им. Въпреки това, навременната лекарска помощ, все пак е важна. Те могат да бъдат разделени в две групи: остъри, задържащи се по-малко от две седмици и хронични, присъстващи повече от две седмици.

Херпес симплекс: това е най-често срещаната причина на генитални язви. Херпеса се характеризира с повтарящи се пристъпи на генитални везикули, т.е. малки мехури, които бързо се разграждат и образуват малки, болезнени язви. Той е силно заразен и обикновено се предава по полов път. Първият епизод обикновено се свързва с остра трескава и заболяване, което може да бъде доста тежко. Диагнозата трябва да бъде потвърдена чрез лабораторни тестове.

Вторичен сифилис: безболезнени язви, са характерни за втория етап на сифилис. Грипоподобно заболяване и петна, червен обрив по тялото обикновено го придружават. Подобно на първичния сифилис, диагнозата трябва да бъде потвърдена чрез лабораторни тестове.

Хронични

Пемфигус: това обикновено засяга и други части на тялото, често започва в устата, но може да се появи на пениса. Той се появява като крехки, тънкостенни мехури, които се разграждат до образуването на язви.

Болест на Бехчет: възпалително заболяване, което засяга кожата, ставите, нервите, очите и други системи на тялото.

Синдром на Райтер: възпалително състояние, което възниква с генерализиран артрит. Около една четвърт от засегнатите мъже имат малки, възпалени плаки около главичката и препуциума. Той може да засегне мускулите, очите и ноктите.

Рядко

Тези малки петна не винаги имат сериозен повод, но някои от тях са заразни.

Заразния молуск: обща, доброкачествено, инфекциозно вирусно заболяване, което засяга кожата и лигавиците. Това е често срещано състояние на кожата в детска възраст, когато той е предаден чрез обикновен контакт кожа-до-кожа. При възрастни могат да бъдат предавани по полов път и това е може би най-често срещаната причина на мъжката молускум при възрастни мъже.

Космените фоликули и мастните (потните) жлези : те са изключително обща и нормална част от анатомията на кожата. Те са често срещани в мъжката вал, особено на вентралната повърхност (долната). Те са съвсем нормални.

Папули : множество, малки (около 1-3мм) папули, около периферията на короната на главичката на пениса. Те обикновено се развива при мъжете на възраст между 20-40 години, а около 10 на сто от всички хора са засегнати. Те могат да бъдат объркани с брадавици, не са заразни и не изискват лечение.

Псориазис: най-често засяга други части на тялото, особено на коленете, лактите и скалпа, но от време на време се появява на пениса, обикновено по главичката или вътрешната повърхност на препуциума.

Брадавици: различните видове брадавици често се появяват на пениса. Гениталните брадавици се причиняват от човешки папиломен вирус (HPV) и са заразни. Те могат да бъдат единични или множествени, с цвета на кожата, розов или кафяв, с влажна повърхност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
57
43
31
24
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Кристиян
Кристиян
15.11.2014 14:19
по твърди са от кожата някой ако знае нещо да пише моля ви :)
3
8
Кристиян
Кристиян
15.11.2014 14:13
Имам твърди пъпки по топките и 2 3 по пениса как да ги премахна
24
10