Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Камъни в пикочния мехур

Камъни в пикочния мехур

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Камъни в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур са познати на човечеството още от най-дълбока древност, а операциите по тяхното премахване са едни от първите познати хирургически интервенции.

Камъни в пикочния мехур се срещат предимно при мъже и то в напреднала възраст. При жени камъни се срещат много рядко, защото техният широк и къс пикочен канал позволява на камъните още докато са малки да се отделят по естествен начин.

Големината на камъните в пикочния мехур е различна. Те могат да бъдат единични или множествени, с овална или кръгла форма. По химически състав камъните биват уратни, фосфатни и оксалатни. Множествените камъни се характеризират с гладка повърхност и са плътно прилепени един към друг.

Причини за камъни в пикочния мехур

Основната функция на пикочния мехур се състои в съхраняването на урината и нейното изхвърляне от тялото, което става чрез стягане на мускулните стени по време на уринирането. При нормална функция цялата урина се изхвърля без остатъци, което е предпоставка за предпазването от редица заболявания.

Възможно е обаче да са налице процеси, които затрудняват изпразването му, което, от своя страна, води до престояване на урината по-дълго време и утаяване на веществата и солите в нея. Това означава, че задръжката на урина е най-честата причина за образуване на камъни в пикочния мехур. Те първоначално са малки кристали, които с течение на времето нарастват и могат да достигнат големина до 5-6 см.

По-дълго застоялата се урина в мехура е предпоставка и за развитие на бактерии, което може да причини инфекция, която подпомага нарастването на камъка.

Другата много често срещана причина за камъни в пикочния мехур е чуждо тяло, което не може да се изхвърли с урината и се превръща в среда за отлагане на съединения. Най-често това са камъни от бъбрека, които не са успели да се изхвърлят и са останали в пикочния мехур.

Увредените нерви на пикочния мехур могат да са причина за образуването на камъни. Обикновено чрез тези нерви се пращат сигнали от мозъка към мускулите на мехура за освобождаване или задържане на урина. Когато тези нерви са увредени от болестни състояния като увреждания на гръбнака, инсулт или други подобни, мехурът не може да се освободи напълно от съдържанието си.

В някои случаи неправилно поставеният катетър причинява камъни в мехура. Уголемяването на простатата при по-възрастни мъже е една от основните причини за това състояние. Заради уголемяването урината не може да премине и е възможно дори да се прекъсне нейният поток, което е причина за оставането на част от нея в мехура.

При деца също е възможно да се развият камъни в пикочния мехур, като тук основните причини могат да са стеснение на външния отвор на уретрата и фимоза.

Симптоми при камъни в пикочния мехур

Симптоми, които камъните в пикочния мехур причиняват, са дразненето, което камъкът причинява върху стената на мехура. Най-често срещаните симптоми са парене при уриниране; много често уриниране през деня, което се зачестява след извършването на физически активности; силни позиви за уриниране; болки точно над пубисната кост; наличие на кръв в урината.

Инфекция в пикочния мехур

Диагностициране на камъни в пикочния мехур

Поставянето на диагнозата камъни в пикочния мехур не е предизвикателство за специалистите. Ехографският преглед е напълно достатъчен за поставяне на точната диагноза, защото с него се добива точната представа какъв е броят и големината на камъните, както и какво е състоянието на бъбреците и мехура.

Назначаването на рентгенова снимка допълва правилната диагнозата и обикновено комбинацията от два прегледа е достатъчна за откриването на камъни в пикочния мехур.

Лечение на камъни в пикочния мехур

Лечението на камъни в пикочния мехур предлага няколко съвременни метода за тяхното премахване, които почти са се превърнали в рутинна операция.

Най-често се използват безкръвни процедури за разбиването им, които са са превърнали в златен стандарт в лечението. При безкръвните методи се прониква през пикочния канал директно в мехура, а за самото разбиване на камъка се използват различни специфични агенти.

Най-съвременният метод и същевременно най-ефективен метод за премахването на камъните е лазерното разбиване на камъка. Чрез него се използва насочената енергия на лазерен лъч, която разбива камъните. Това е методът, свързан с най-малко усложнения.

Други способи за лечението на камъни в пикочния мехур са отворената операция и медикаментозното лечение. Медикаментозно лечение се назначава, когато камъните са уратни, което обаче се случва се случва рядко.

Каквито и методи да се приложат за отстраняването на камъните в пикочния мехур, ако не се излекуват и причините за появата им, в бъдеще отново могат да се образуват камъни. Затова е належащо да се открие и лекува причината за появата им – инфекция, аномалии в областта или увеличена простата при мъжете.

Народна медицина при камъни в пикочния мехур

От най-древни времена народната медицина препоръчва различни билки, които не само да помогнат за премахването на камъните в пикочния мехур, но и да предотвратят тяхното образуване. Това са най-често градинска ружа, хортензия, брош, конски кестен, глухарче и др. Пиенето на много вода и сок от боровинки също е много полезно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest