20 неща, които трябва да знаете за спермата


20 неща, които трябва да знаете за спермата
Снимка: Thinkstock/Guliver

След като преди време написахме 55 неща, които мъжете трябва да знаят за нашата менструация, сега ви представяме 20 интересни факта за тяхната сперма.

1. Сперматозоиди и сперма не са едно и също

Сперматозоидите са половите клетки, които изглеждат като попови лъжички. Те плуват в семенната течност. Заедно двете образуват спермата – нещо като брониран танк, с който се придвижва супергероят-оплодител. Или казано по друг начин, ракетите с топлинно насочване.

2. Семенната течност е най-важният защитник на сперматозоидите

Тя им помага да извършат „биологичната си мисия”, като ги доставя до женското тяло. Семенната течност е алкална и по този начин намалява киселинността, на която са изложени сперматозоидите във влагалището. И - може би най-важното – тя им дава енергията (под формата на фруктоза), от която се нуждаят за трудоемкото си плуване.

3. Спермата се образува в три различни части на мъжкото тяло, не само в тестисите

Първата е простатата, която отделя млечнобяла субстанция, пълна с ензими, протеини и минерали. Втората се семенните мехурчета, които произвеждат фруктоза и две трети от семенната течност. Третата са тестисите, в които се образуват сперматозоидите и още малко течност.

4. Сперматозоидите са единствените човешки клетки, които се произвеждат в един организъм, но са създадени да оцелеят в друг

Това е удивително, помислете само! Човешкото тяло е изградено така, че да атакува всякакви чужди клетки. Сперматозоидите обаче се справят с това препятствие и се впускат на пътешествие в неизвестното.

5. Мъжете произвеждат огромно количество сперматозоиди

Според изследванията – около 150 милиона сперматозоиди дневно. Това прави няколко хиляди на всеки 2-3 секунди.

6. Повечето от сперматозоидите са безполезни

В случая количеството превъзхожда качеството. Само около половината сперматозоиди могат да плуват, а от тях 70-90% нямат идеалната форма за плуване – с две глави, с две опашки, с големи глави, малки глави, дълги опашки, къси опашки, без опашки... Бъркотия.

7. Сперматозоидите са защитени от имунната система, така че мъжкото тяло да не ги атакува като чужда субстанция

Сперматозоидите започват да се произвеждат чак през пубертета. Дотогава имунната система вече е определила кои клетки са част от мъжкото тяло и кои трябва да бъдат атакувани като чужди. Това означава, че сперматозоидите ще се възприемат като натрапници. Поради тази причина, тестисите са отделени и защитени по няколко начина от останалата част на тялото.

8. Веднага след еякулация спермата е гел. Превръща се в течност след това

Тази промяна се дължи на ензим, наречен простатен специфичен антиген или PSA. Смята се, че гелът е по-малко податлив на гравитацията и поради тази прчина може да се задържи във влагалището по-дълго. Затова лекарите изчакват 20 минути, преди да изследват спермата под микроскоп, докато напълно се втечни.

9. Спермата съдържа основно вода

Сперматозоидите представляват само 1% от нея. Има, разбира се, и един куп полезни неща като калций, фруктоза, ензими и минерали.

10. Количеството сперма при еякулация е около една чаена лъжичка

Казано с други думи – между 1.5 и 5 мл.

11. Спермата съдържа протеин. Също като яйчния белтък

Този протеин се нарича албумин и се съдържа в повечето течности на човешкото тяло.

12. Спермата е нискокалорична – около 10 калории на чаена лъжичка

Нищо чудно, при положение, че е основно вода.

13. Спермата не е особено хранителна

Не позволявайте някой да използва полезността на спермата като довод да правите нещо, което не искате. Всъщност, хранителната стойност на спермата е колкото на няколко насекоми.

14. Не можете да се заразите от грип чрез сперма, но можете да се сдобиете с някои заболявания, преносими по полов път

Спермата не пренася грипните вируси. Това обаче не означава, че другите секрети, които се обменят по време на полов акт, не го правят. Все пак не забравяйте, че чрез спермата можете да се заразите с куп венерически болести.

15. Секретът, който се отделя преди еякулация, не съдържа сперматозоиди

Може би се притеснявате, че секретът, който някои мъже отделят преди оргазъм, може да предизвика забременяване. Това не е така. Той идва от така наречените Каупърови жлези и служи като лубрикант, за да улесни придвижването на сперматозоидите при еякулация. Но ако мъжът вече е еякулирал веднъж, в секрета може да има остатъчни сперматозоиди, така че бъдете внимателни.

16. Храната и напитките могат да повлияят на качествата на спермата

На първо място, общата хидратация на организма оказва влияние върху количеството и вискозитета на еякулацията. Има твърдения, че диетата (например сок от ананас) може да промени вкуса на спермата, но те са недоказани научно.

17. Няма научни доказателства, че определени добавки могат да увеличат количеството на спермата

Количеството може да варира малко в зависимост от хидратацията и по-продължителното въздържание, но това не може да се каже за други методи и хранителни добавки.

18. След вазектомия количеството еякулат остава почти непроменено

Вазектомията е операция за прекъсване на семепроводите, така че сперматозоидите, образно казано, не могат да се срещнат с останалата част от „екипа”, която идва от другите органи. След операцията количеството може да намалее с 5-10%, но това е почти незабележимо.

19. Няма достоверен начин да се провери фертилността на спермата без помощта на лекар

Разбира се, ако жената забременее, това означава, че сперматозоидите са здрави и фертилни. Но медицинските изследвания са тези, които показват неща като подвижност и количество сперматозоиди в спермата.

20. По-голямото количество сперма не означава по-високо ниво на фертилност

Няма връзка между количеството еякулат и способността за оплождане. Най-вероятно това (сравнително ново) желание за изхвърляне на повече сперма е следствие от порно филмите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама